pondělí 28. října 2013

Lvov

V tomto článku se dočtete o velmi zajímavém městě plném historie a rozbitých cest. První město, na které pravděpodobně cestou na Ukrajinu přes Polsko narazíte, je majestátní Lvov. Město bylo postaveno ve 13. století a nyní leží 70km východně od hranic s Polskem.

Lviv - stary rynok (staré náměstí)

Historie Lvova byla od jeho založení velmi propletena vlivem několika různých kultur a národností v této oblasti. Na střídačku zde vládli Poláci, Rusové, vliv měla i Litva. V současnosti patří se svými cca 800 000 obyvateli pod Ukrajinu. Město velmi utrpělo za 2. světové války.


Lvov je stejně jako zbytek ukrajinských velkoměst bohatý na lékárny. Plánujete-li výlet do přírody, je na čase zásobovat se Stimpacky.
Doporučujeme nabrat dostatek černého uhlí.
Levné léky jsou dostupné téměř na každém rohu. Pro srovnání: oční kapky Visine v přepočtu 40Kč.

Osobnosti

Ze Lvova pochází Ivan Franko (mrkněte na mapu 100 km jižně od Lvova a zjistíte, jak významný Ukrajinec to byl), Stanislaw Leszczýnski (polský král) a další osobnosti důležité pro historii Ukrajiny, Polska, Litvy a dokonce i Česka.

Doprava

Lvov je jedno z mála větších měst, kde není problém parkovat. Jak se dočtete níže, parkuje se zde totiž všude, kde je to možné. Chcete-li tedy navštívit památky, můžete zajet prakticky až přímo k nim.
V roce 2012 Ukrajina hostovala fotbalovou soutěž EURO 2012. Aby nevypadal zbytek země jako Zakarpatská Ukrajina, postavili milí úředníci ze Lvova dálnici, prakticky až do Charkova. Nenechte se však zmást, cesta není značená jako dálnice a stala se tak oblíbeným výběrčím místem policistů po celé její délce. Díky tomu se Lvov na začátku července stal počátečním městem mnoha českých dobrodruhů. Jelikož dost možná budete dalšími, krátce popíši dopravní situaci. Budete tak lépe připraveni a méně šokováni. Ve Lvově je možné vypozorovat těchto 10 dopravních extrémů:

  • na dvouproudové cestě mohou jezdit (a jezdí) 3 a často i 4 auta vedle sebe,
  • na okraji takovéto cesty je zaparkována další řada vozidel,
  • jízda probíhá zcela bez okolků také přes tramvajový pás,
  • stojí-li auta, pravděpodobně také stojí jimi blokovaná tramvaj (tramvaj zásadně nemá přednost před vozidlem, jak z hlediska státních, tak fyzikálních zákonů a už rozhodně ne z pohledu Ukrajince v Ladě),
  • pokud na hlavní cestě uprostřed města není tramvajový pás, stává se velmi šikovným parkovištěm (je však nutné dávat si pozor na to, jestli se kolem vás netvoří zprava i zleva další řada parkoviště),
  • sanitka je tím posledním, kdo by měl dostat jakoukoliv přednost,
  • v koloně (ale i mimo kolonu) je zapotřebí být neustále ve střehu a dávat si pozor na to, zda jedno z aut před vámi nejede ve skutečnosti proti vám,
  • dlažební kostky, které tvoří 70% povrchu lvovských cest, jsou rozbité kupodivu ještě více než česká D1,
  • dlažební kostky netvoří souvislý povrch vozovky, díry mezi nimi jsou někdy větší než samotné kostky,
  • na křižovatce se doprava odbočuje i na červenou, dá-li bůh to štěstí a nepostaví poblíž pizděca milicajta (*** policistu).
Jak je z výše uvedených příkladů zřejmé, situace v ulicích je zde opravdu hradcorová, pakliže chcete své potomky naučit řídit, rozhodně je vezměte sem. Naopak, když si na toto člověk zvykne a také pokud zjistí, že z auta se dá i vystoupit, otevře se mu možnost vnímat atmosféru úžasného města.

Pokud se rozhodnete ze Lvova pokračovat na sever do LUTSKu, připravte se na 2 - 3 hodiny po totální cestě, kde 130km/h střídá extrémní brždění před dírama typu smrt.

Ve Lvově doporučujeme vyměnit peníze, směnárna je zde skoro vždy na náměstí (je jich několik) a dost možná zde narazáte na možnost směny českých korun. Dále už ne.

Co můžete ve Lvově vidět?

Tak předně - téměř na každém třetím rohu hrají "umělci" nějaké své zpievanky. Dále jsou zde trhy, kde starší i mladší jedinci i skupiny prodávají obrazy, knihy, odznaky a medaile a jiné věci, mnohdy cetky. Vše je za tak směšné peníze, že jen málokdo ze západu oddolá.


To, co mnoho Čechů zanedbá při návštěvě Lvova, je ochutnávka místního piva, které je k dostání po téměř celé Ukrajině: Lvivsko Pivo.
Pokud se nemůžete rozhodnout, které pivo je na Ukrajině to nejlepší, Lvivsko nabízí hned 3 varianty. Nejlepší je však ve verzi 1715, a sice točené, do krýglu a do chřtánu. Skvělý osvěžovák, není těžké, jako jiná ukrajinská piva a skvěle účinkuje na bystrost bystrých. Rozhodně je zapotřebí vyhnout se Staropramenu. Ten je zde v ne-české verzi a nechutná tak, jako v České Republice.

Staré náměstí

Rynok je jedno z historicky nejdůležitějších míst ve městě. Více se tomto renesančně laděném náměstí dočtete zde

Dům Opery

Opera a balet. Nádherný architektonický kousek ve dne, impozantní rysy při osvícení v noci a zřejmě i dobrý program (ale peníze jsme přeci jen raději investovali do místního piva). Více zde
Pokud máte zájem navštívit Lvovskou Operu, můžete se podívat na program představení v angličtině nebo polštině.

Dominikánský kostel

Než opustíte myšlenku zkoumání architektury města a sednete si na chlazené Lvovské, doporučujeme navštívit ještě tento kostel ze 13. století. Při jeho zkoumání na vás dýchne atmosféra prolínání kultur během mnoha století, klid a v létě uspokojivý chládek. Pokud budete mít štěstí, jako my, narazíte na svatbu. Rozhodně nefotit.

Výlet na kopec

Na celý Lvov se můžete podívat z jednoho místa. Prý zde býval hrad, teď už zde není nic, kromě vlajky a větru. Doporučujeme.

Strijský Park

Příjemná procházka letním městem, plná chladu a svěžího vzduchu.

Žádné komentáře:

Okomentovat